Sergei Lotsmanov – kunstnik ja õpetaja

Mis meenub esimesest tööpäevast Järve koolis? 

See on keeruline küsimus, sest  kolisin tol ajal  Venemaalt Eestisse ja nädala aja pärast tulin juba tööle Järve Kooli ja siin sattusin eestikeelsesse seltskonda ja hakkasin eestlastega suhtlema. Tol hetkel  oli see minu jaoks täiesti unustamatu kogemus, kuna viimased 12 aastat olen ainult lugenud  eestikeelseid tekste ja vaadanud  eestikeelset meediat, mitte suhelnud.

Kuidas Teist õpetaja  sai? 

Mina olen kunstnik ja see on minu elukutse. Mingil hetkel tekkis mul vajadus raha teenida ja  läksin kunstikooli. Paralleelselt töötasin ja õppisin  Tveris Pedagoogika Ülikoolis ja sain magistrikraadi. Tegelikult ei mõelnud ma, et minust kunagi õpetaja saab.

 Kas tööle asumine oli esmane kokkupuude Järve kooliga või eelnes ehk mõni varasem kokkupuude/teadmine seoses selle majaga?

Oli esimene kokkupuude küll, sest minu kodulinn on tegelikult Tartu.

Millised tööd-tegemised on Teie varasemas kogemuste pagasis? 

Ma töötasin kuus aastat Tveri Kunstikoolis ja ühe aasta internaatkoolis kunstiõpetajana. Enne  tegin igasugust tööd, mis kunstiga seotud, näiteks tegelesin seinamaalide restaureerimisega.

Milline eredaim mälestus meenub oma kooliajast? 

Asi ongi sellest, et olla kunstnik, tähendabki seda, et mälestused iseeneses on mulle rohkem tähendust pakkuvad kui “päriselu” ise, aga Tartu laste kunstikooli mälestused ja selle kooli vana hoonega seotud miljöö on siiamaani üsna erksad ja romantilised mälestused.

Milline õpilane Te ise olite? 

Mu õpetajafilosoofia on lihtne. Juudist filosoof Aleksandr Pjatigorski on öelnud, et egelikult õpitakse mitte kedagi teist, vaid pigem iseennast.  See tsitaat pole väga täpne, aga selle mõte on õige.

Mis Teid elus innustab? 

Kunst, filosoofia, teadus, ratsionaalne mõtlemine, looduse ilu, kosmos, ilukirjandus, muusika, ja elu lõplikkus ehk universumi saladused.

Kuidas Te pingelisest tööst puhkate ja energiaga laete? 

Kunst inspireerib mind ja annab energiat juurde.

Milline oleks Teie soov kooliperele ja kolleegidele? 

Uurige ja nautige rohkem kunsti, sest kunst on kaasaegne religioon.